lauantai 19. toukokuuta 2012

Kirja analyysi


John Boyle, Poika raidallisessa pyjamassa, Bazar 2008

John Boylen romaani Poika raidallisessa pyjamassa, kertoo 9-vuotiiaasta pojasta, Brunosta. Päähenkilö Bruno on vasta 9-vuotias ja näin ollen hän on melko tietämätön maailman menosta, eikä oikein ymmärrä muiden ajatuksia tai tunteita. Hän kysyykin usein asioita muilta ihmisiltä.
Romaani sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Saksaan ja Puolaan. Tarina alkaa kun Bruno tulee eräänä päivänä koulusta kotiin ja näkee perheensä kotiapulaisen pakkaamassa hänen tavaroitaan. Bruno saa tietää että he joutuvat muuttamaan kotoaan Berliinistä Isänsä työnsä takia. Brunon isä on yksi Hitlerin läheisemmistä upseereista, mutta Bruno ei tiedä minkälainen henkilö hän on. Bruno kutsuu Hitleriä nimellä Hilleri. Hän ei myöskään tiedä isänsä työstä mitään muuta kuin että ”Hillerillä on suunnitelmia hänen varalleen”.
  Bruno perheineen muuttaa Puolaan, Auschwitzin keskitysleirin lähettyville. Bruno kutsuu paikkaa nimellä Aus-vitsi, tietämättä paikasta juuri mitään. Heidän talonsa on metsän reunassa ja niin lähellä keskitysleiriä, että Bruno pystyy katsomaan sitä ikkunastaan.
  Bruno on erittäin tylsistynyt ja Muutama viikko saapumisen jälkeen lähtee tutkimaan ympäristöä. Lopulta hän saapuu keskitysleirin aidalle ja tapaa aidan toisella puolella istuvan pojan nimeltä Shmuel. Shmuel on juutalainen ja on siksi leirillä. Kumpikaan pojista ei tunnu tietävän miksi Shmuel perheineen on aidan toisella puolen. Tästä lähtien Bruno vierailee aidan vierellä joka päivä juttelemassa Shmuelin kanssa.
  Lopulta vuosi sen jälkeen, kun Bruno perheineen on saapunut Auschwitziin, Brunolle kerrottaan että he palaavat Berliiniin. Päivää ennen kuin he lähtevät Berliiniin Bruno käy hyvästelemässä Shmuelin, joka kertoo että hänen isänsä on kadonnut. Bruno livahtaa aidan toiselle puolen ja auttaa Shmuelia etsimään isäänsä. Mutta ennen kuin he huomaavatkaan, Sotilaat piirittävät heidät ja heidät viedään muiden vankien kanssa pimeään huoneeseen.
  Kertojan rooli on hieman omituinen. Vaikka kertoja on tarinan ulkopuolinen henkilö, hän kertoo tarinaa Brunon silmin. Tämä tekee kertojasta epäluotettavan, sillä Bruno on vasta lapsi. Kertoja havainnoi Brunon roolin hyvin tarkasti sillä hän kertoo kaiken mitä Bruno tuntee tai kokee hyvin tarkasti. Hän myös kertoo joistain asioista joita Bruno ei ymmärrä tai näe, niin että lukija ymmärtäisi tilanteen.
  Miljöön tarinassa luo Auschwitz ja sen ympäristö. Se luo tarinalle välillä synkän ja välillä tylsän tunnelman. Talo, jossa Bruno asustaa, on hänen mielestään tylsä, siksi hän lähtee
  Aika kertomuksessa kuluu yleensä päivästä toiseen, mutta siinä on myös välillä takaumia ja joskus ajassa hypätään eteenpäin kuukausia. Tämä mahdollistaa tarinan tapahtumien pysyvän ajankohtaisina ja estää lukijan tylsistymisen.

Sanomalehti runo

Arjen Kari

Mies teki karimaisen teon,
Korjasi tieltä roskan,
Julistettiin Kariksi

Anagrammi

Juho Häkkinen = Hehän jokukin

maanantai 16. huhtikuuta 2012